مقدمه
رهبر معظم انقلاب در اوّلین جلسه درس خارج فقه در شهریور سال 95، بیانات مهمی درباره اولین و مهمترین وظیفه روحانیت به این شرح ایراد فرمودند:
تشخیص وظیفه، مهمتر از علم و تقوا و حتی شجاعت!
مهم این است که طلبهى دین، عالم دین و روحانى، در هر برههاى از زمان وظیفهى خودش را تشخیص دهد که اگر وظیفه تشخیص داده نشد، علم و تقوا به جا مصرف نمی شود.
اگر علم، تقوا و حتّى شجاعت هم داشته باشیم امّا ندانیم وظیفه چیست و امروز مطالبهى خداى متعال و مطالبهى دین از ما در عرصهى اجتماع چیست، آن علم و تقوا و شجاعت و بقیّهى خصوصیّات مثبت، کارکرد لازم را نخواهد داشت.
بصیرت یعنی تشخیص وظیفه
یکى از مصادیق مهم «بصیرت» همین است که انسان بداند امروز چه نیازى در جامعه وجود دارد.
این مطلب را هم ببینید: مسئولیت های حوزه انقلابی در گام دوم انقلاب
دشمنان برای انحراف ذهن جوانان ما برنامه دارند
امروز دشمنان ما پولهاى گزافى خرج می کنند براى اینکه بتوانند ذهن جوانِ مسلمانِ مؤمنِ ایرانى را، نه فقط از نظام جمهورى اسلامى، یا از ولایت فقیه، [بلکه] از اصل دین و از مسئلهى تشیّع منحرف کنند برای این کار دائم شبهه خلق می کنند.
قابلیت های فضای مجازی
امروز فضاى مجازى هم یک صحراى بىپایان است که می توان از همه طرفِ آن حرکت کرد؛ امروز هر کس که بتواند با رایانه کار کند یک رسانه است. دشمنان شبهات را پخش، و جوانان سالم را گمراه می کنند. باید اینها را شناخت.
این مطلب را هم ببینید: ضرورت فیلمنامه نویسی
مهمترین وظیفه روحانیت
اوّلین و مهمترین وظیفه ی روحانیت این است که به میدان بیاید و مانع از گمراهى جوانان شود و نگذارد دشمن براى انحراف ذهن جوانان اقدام کند.
حوزههاى علمیّه باید قابلیّتِ مواجه شدن با این لشکرِ عظیمِ دشمن که به سمت ایمان و اعتقادات و سلامت نفْس و عفّت جوانانِ مردم، سرازیر می شود را در خودشان فراهم کنند.
آن چیزى که مربوط به ذهن و دل است، با اقدام امنیّتى، اطّلاعاتى و نظامى حل نمی شود؛ این کار، ابزار مناسب لازم دارد؛ داروى آن بیمارى همان چیزى است که در اختیار روحانیّون و اهل دین و دانایان مذهب است.
ضرورت آشنایی با ابزار رسانه و فضای مجازی
در این راه دو نقص وجود دارد:
بعضىها با رایانه و فضای مجازی و مانند آن آشنا نیستند و اهمّیّت این کار را درک نمی کنند. در بین مسئولین هم هستند کسانى که اهمّیّت این کار بزرگ را به درستى و آنچنانکه باید و شاید درک نمی کنند لذا اقدام لازم را انجام نمی دهند.
عرصه فضای مجازی منافع و مضرّات بىشمار دارد؛ می توان از آن حدّاکثر منافع را [کسب کرد]. یعنی شما [هم] میتوانید همان کارى که دشمن انجام می دهد را در جهت عکس انجام دهید و مفاهیم اسلامى و معارف اسلامى را بدون هیچ مانعى پخش کنید.
بعضى از جوانان مؤمن از روحانى و غیر روحانى، کارهاى بسیار خوبى را انجام می دهند و ناگهان در سطح دنیا یک فکر درست را منتشر می کنند.
این مطلب را هم ببینید: معنا و لوازم انقلابیگری
ضرورت آشنایی حوزه عملیه با شبهات و پاسخ آنها
نقص دیگر این است که بعضى ها جواب شبهات را نمی دانند و اصلاً خود شبهه را متوجّه نیستند.
بعضى از شبهاتِ امروز، همان شبهات قدیمى است که لباس نو به آن می پوشانند، امّا بعضى اوقات شبهات، جدید است؛ اینها را باید بشناسیم؛ اینها کارِ حوزههاى علمیّه است و حوزههاى علمیّه باید به این کارها وارد شوند. این اولین و مهمترین وظیفه روحانیت است.
این مطلب را هم ببینید: حوزه انقلابی
فعالیت در این فضا، عین فقه است
معناى این حرف، آن نیست که ما فقاهت را کنار بگذاریم بلکه این کار، عین فقه است. فقه فقط احکام عملى نیست؛ «فقه الله الاکبر» معارف اسلامى است؛ معارف اسلامى شبهه دارد.
این کار، یکى از وظایف عمدهى حوزههاى علمیّه است؛ حوزههاى علمیّه بایستى به این توجّه کنند و می توان کارهاى بزرگى در این زمینه انجام داد.
این مطلب را هم ببینید: صفحه «تنویر» در آپارات